- galmbord
Schuin geplaatste houten planken die voorkomen dat regen en sneeuw in de klokkenkamer komen. Men spreekt van een gesloten klokkenkamer. Galmborden hebben tevens een milderend effect op de klokkenklank
- galmgat
De opening in de klokkenkamer waardoor het geluid naar buiten kan treden.
- geleidelat
Teneinde het slingeren van vooral verticaal lopende draden tegen te gaan wordt op regelmatige afstanden de draad door een oog geleid. De afbeelding toont een geleidelat. In dezelfde tekening is ook een domperrek opgenomen.
- gelui
Twee of meer luidklokken die samen luiden. Men spreekt van tweegelui, driegelui enz.
- gerichte tuimelaar
Een losse tuimelaar die recht boven de overeenkomende toets wordt geplaatst en wel zodanig dat deze scharniert in het vlak waarin de klepel zich beweegt (afbeelding).
- gesloten klokkenkamer
Een klokkenkamer die met galmborden is afgesloten.
- gietgal
Een lucht- of gasbel opgesloten in het brons. Zie afbeelding. De gietgal heeft doorgaans een ronde vorm.
- giethuid
Het onjuiste idee dat het brons van nature bedekt zou zijn met een dun laagje bestaande uit een stof met een andere structuur dan het klokkenbrons zelf.
- gietkammetje
Een dun kammetje klokkenbrons op het oppervlak van de klok dat tijdens het gieten ontstaat door een scheurtje in de mantel (afbeelding).
- gietpan
Een stalen pan, aan de binnenzijde met leem bekleed, waarin het vloeibare brons uit de smeltoven wordt opgevangen om deze vervolgens met een kraan naar de gietvorm te brengen en aldaar door kantelen uit de gieten.
- giettemperatuur
De gunstigste temperatuur waarbij gegoten kan worden. Deze is altijd hoger dan de smelttemperatuur.
- gotisch klokmodel
Klokmodel dat op het einde van de middeleeuwen in West-Europa gemeengoed werd en nog altijd het meest gangbare is. Zie ook bijenkorfmodel en suikerbroodmodel. De afbeelding toont een dergelijk model.
- groepenindeling
Het feit dat partialen in groepen ingedeeld kunnen worden op basis van het aantal knoopcirkels.
- grondtoon
De laagste partiaal van een klank. Zie ook boventoon.
- grote deciem
Een partiaal die gewoonlijk op een interval van een octaaf plus een grote terts ten opzichte van het slagtoon. Zie octaafklok.
- grote kwartdeciem
Een partiaal die doorgaans op een interval van een octaaf plus een grote septiem ten opzichte van de slagtoon ligt. Zie octaafklok.
- grote terts-klok
Een klok waarin de kleine terts-partiaal vervangen is door een grote terts. Foto.
- grote tredeciem
Een partiaal die doorgaans op een interval van een octaaf plus een grote sext ten opzichte van de slagtoon ligt. Zie octaafklok.
Ga naar boven