beiaarden.nl--andrelehr.nl

Over carillons, gieterijen, musea,campanologie, enz.

Internationale musici bespelen Venlose klokken

 

Internationale musici bespelen Venlose kerkklokken

Carillon Sint Martinuskerk in trek bij beiaardiers van over de hele wereld

 

 

Het klokkenspel van de Venlose Sint Martinuskerk is een bijzonder instrument. Het carillon behoort tot de top vijf van Europa. Het is dan ook geen wonder dat beiaardiers van over de hele wereld graag eens de 207 treden van de kerktoren beklimmen voor een optreden. Van 19 juli tot en met 23 augustus organiseert Stichting Carillon Venlo wederom een 6-tal zomerse zondagsconcerten. Dit keer met musici uit Nederland, België, Duitsland en Denemarken. De concerten beginnen telkens om 14:30 en duren ongeveer een uur. De optredens zijn het best te beluisteren in de Venlose binnenstad.

 

Internationaal programma

De zomerconcerten van Stichting Carillon Venlo zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. De concerten genieten in Venlo, maar ook daarbuiten, veel waardering. Elk jaar komen er beiaardiers van over de hele wereld naar Venlo en ook voor 2015 is er een bijzonder programma samengesteld met zowel moderne als klassieke melodieën.

 

Erik Vandevoort, de beiaardier van Peer (België), bijt op 19 juli het spits af met een programma met eigen composities en populair werk van jazzklassieker ‘Take Five’ tot ‘Daar gaat ze’ van Clouseau. Op 26 juli speelt Bauke Reitsma, de vaste beiaardier van Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Weesp klassieke stukken van onder meer Bach en Händel en enkele swingende tango’s!

 

Van een hele andere orde is het concert dat Arie en Phili Abbenes op 2 augustus geven. Arie Abbenes die onder meer in de Verenigde Staten als beiaardier actief is geweest brengt Mozarts ‘Zauberflöte’. Zijn vrouw Phili fungeert als verteller. Op 9 augustus bespeelt de beiaardier van Kopenhagen, Ørjan Johansen, het carillon. Die middag is naast werk van Bach en Mozart Deense volksmuziek te horen.

 

Dr. dr. Jürgen Büchner is beiaardier van de Beierse Julius-Maximilians-Universiteit in Würzburg. Hij speelt op 16 augustus onder meer Vivaldi, Graupner en Franse chansons. De serie zomerconcerten wordt afgesloten door Marcel Siebers, sinds jaar en dag stadsbeiaardier van Venlo en Cuijk. Hij brengt op 23 augustus werken uit de 18e, 19e en 20e eeuw, van Selby tot Led Zeppelin.

 

Luistertip!

De concerten zijn het best te beluisteren in de Venlose binnenstad. De organisatie adviseert het Rosarium, het dakterras van restaurant ‘De Kluis’ in de Klaasstraat, de terrastuin van Brasserie ‘De Burgemeister’ aan de Parade of het terras van café-restaurant Prins Bernhard in de Kleine Kerkstraat.

 

Bijzonder carillon

Het Venlose carillon is in 1959 door de burgers van de stad aan de gemeente geschonken. Aanvankelijk telde het instrument 48 klokken. In 1999 is het carillon gerenoveerd en uitgebreid. Het klokkenspel telt nu 53 klokken, bijna vier en een half octaaf, en behoort daarmee tot een van de grootste carillons in Europa. De zwaarste klok weegt maar liefst 2381kg.

*****

Zomerconcert 1: Erik Vandevoort bespeelt het carillon.

 

Op zondag 19 juli verzorgt Erik Vandevoort het eerste optreden in de serie Zomerconcerten van Stichting Carillon Venlo. Erik Vandevoort studeerde orgel aan het muziekconservatorium van Brussel en Maastricht en beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Deneyn in Mechelen. Hij is leraar praktische harmonie, harmonie en compositie aan de Koninklijke Beiaardschool en werkt daarnaast als beiaardier in Peer en organist aan de St-Trudokerk van Peer. Tijdens zijn concert speelt Vandevoort een programma met eigen composities en populair werk van jazzklassieker ‘Take Five’ tot ‘Daar gaat ze’ van Clouseau. Het concert begint om 14:30u en is gratis te beluisteren in de binnenstad van Venlo. Meer informatie over het programma is te vinden op www.venlooscarillon.eu

 

 *****

 

Zomerconcert 2: Bauke Reitsma brengt tango op het carillon    

 

Op zondag 26 juli vindt het tweede deel van de serie zomerconcerten van Stichting Carillon Venlo plaats.

Het carillon van de Sint Martinuskerk wordt die dag bespeeld door Bauke Reitsma, de vaste beiaardier van Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Weesp. Hij brengt naast klassieke stukken van onder meer Bach en Händel enkele swingende tango’s ten gehore! Het concert begint om 14:30u en is gratis te beluisteren in de binnenstad van Venlo.

 

Bauke Reitsma

Reitsma studeerde orgel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) in Amersfoort kreeg hij les van Bernard Winsemius, Jacques Maassen, Frans Haagen en Henk Verhoef. Reitsma is (stads)beiaardier van Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Weesp. In Amersfoort bespeelt hij regelmatig de beide carillons van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, tevens is hij secretaris van de in deze stad gevestigde stichting Beiaardcentrum Nederland. In het buitenland gaf hij concerten in België, Ierland en Frankrijk. Meer info over Bauke Reitsma is te vinden op: www.baukereitsma.nl

 

De beiaardier 'live' aan het werk

De Martinuskerk in Venlo beschikt over een video-installatie in de kerk waardoor het mogelijk is om de beiaardier 'live' aan het werk te zien én te horen. Boven in de toren bij de klokken zijn 4 camera's aangebracht alsmede 2 microfoons. Beeld en geluid worden 'real time' overgedragen naar een 42 inch beeldscherm dat achter in de kerk is geplaatst aan een pilaar bij het doksaal. Meer informatie kunt u vinden op www.venlooscarillon.eu

 

*****

 

Zomerconcert 3: Mozart’s Zauberflöte op Venlose carillon

 

In het derde deel van de serie zomerconcerten van Stichting Carillon Venlo, zondag 2 augustus, speelt Arie Abbenes een eigen bewerking van Die Zauberflöte. De voormalig stadsbeiaardier van Utrecht brengt de opera van Wolfgang Amadeus Mozart samen met zijn vrouw Phili Abbenes-Welten die als verteller de klanken van gesproken tekst voorziet. Het concert begint om 14:30u en is gratis te beluisteren in de binnenstad van Venlo.

 

Arie Abbenes

Arie Abbenes was lange tijd werkzaam als beiaardier in Asten, Tilburg, Eindhoven, Son en Bloomington-Indiana (USA). Van 1985 tot 2011 was hij actief als stadsbeiaardier van Utrecht. Abbenes gaf les aan Indiana University School of Music, Het Brabants Conservatorium en aan de Nederlandse Beiaardschool/Faculteit Muziek HKU. Thans werkt hij als freelance beiaardier en als adviseur voor restauratieprojecten van historische beiaarden.

 

Phili Abbenes-Welten is als echtgenote van de beiaardier altijd zeer betrokken bij de bijzondere producties. Hoewel haar deskundigheid voornamelijk op het culinaire vlak ligt, is zij als geboren verteller een prachtige aanvulling op de klanken vanuit de toren. Phili zal het operaverhaal vertellen in het Rosarium, achter de kerk; dat is voor die dag dus de beste plek om het zomerconcert te beleven.